informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Maniri za stolom u 10 koraka

Objavljeno: Bon ton

Ponekad se na gala večerama potpuno izgubite. Postanite suvereni vladar za trpezom, bez stresa i neprijatnih scena...

1. Salveta i gde sa njom
Odmah po sedanju za sto, salvetu spustite na krilo. Bez obzira da li se radi o papirnoj ili salveti od tkanine, ovaj prvi korak će vam pomoći da izbegnete mrvice, mrlje od hrane ili pak krajnje neugodnu po vašu garderobu mrlju od merloa. Salvetu koristite da obrišete krajeve usana ili prste. Odložite je na sto tek kada završite obed.
2. Sto kao šahovska tabla
Da ne bi nekome oteli hleb sa tanjira, imajte u glavi sledeća pravila: hrana sa leve, piće sa desne strane. Šoljica za kafu, čaše za vino i vodu sa desne, tanjir za hleb sa leve strane.
3. U vinu je istina
Jeste li obratili pažnju kako poznavaoci vina drže čašu? Ako ste pomislili da je to poza - nikako. Držite vašu čašu za stopu, tako nećete zagrejati vino. I nikada nemojte sipati više od polovine čaše.
4. Puter i hleb
Ako niste dobili svoj tanjir sa puterom, uvek uzmite komadić i spustite na svoj tanjir. Za mazanje koristite nož za puter ili ravan nož. Hleb lomite u komadiće - ne pravimo sendviče.
5. Escajg kada i kako
Dakle kašika i nož u desnoj, viljuška u levoj, osnovni koraci. U obilju različitih noževa i viljušaka nemojte nož za biftek koristiti za sir ili salatnu viljušku za glavno jelo, da bi to izbegli ili pratite kako to drugi (u koga imate poverenje) rade, ili jednostavno uzimajte escajg redom, sa spoljne strane ka unutra.
6. „Nesavladiva“ hrana...
Delikatno i pažljivo sa hranom kao što je recimo riba. Kod koščica od ribe koristite ruku, ali nikako ne „pljuckajte“ ili stavljajte ruke u usta. Ako vam od nekog zalogaja pripadne muka ili ste možda alergični, ispljunite ga u maramicu i odložite sa strane.
7. Kada ruke priskaču u pomoć
Svako ko je probao da jede rebra ili pileće batake shvatio je da takvim jelima escajg nije najbolji prijatelj. Ne ustručavajte se da jedete rukama pečenu piletinu, rebra - nećete pogrešiti.
8. Dodajte mi tanjir...
Želite još salate? Neslana vam je supa? Ako neka od ovih stvari nije direktno ispred vas tražite da vam je dodaju. Ne posežite rukom preko tuđih tanjira, nepristojno je.
9. Ah, ta supa
Tanjir stavite na dovoljnu udaljenost da deo tečnosti ipak završi (ako mora) na stolu, a ne na krilu. Nikada ne stavljajte celu kašiku usta i nikako ne srčite.
10. Obrok je gotov
Jednom kada ste završili, odložite escajg u smeru kazaljke na satu koja pokazuje pet sati. Ovaj mali signal biće jasan konobarima da odnesu tanjir. Ako morate ustati od stola, sa namerom da nastavite obed, ukrstite vaš escajg na tanjiru. Imperativ je da nijedan od upotrebljenih delova escajga ne sme ostati na stolu, već odložen u tanjiru sa kojim ste ga koristili.

preuzeto sa sajta: Cosmopolitan
Tags: