informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Kako napraviti marcipan?

Objavljeno: ROOT

Marcipan je izuzetno lako napraviti kod kuće.

Marcipan je glatka smesa badema i šećera svestrane primene: od nadeva za torte i kolače, preko izrade slatkih ukrasa do samostalnog slatkiša. U nekim je zemljama poput SAD-a marcipan slastica gurmana i kao takva se prodaje u malim količinama u specijalizovanim trgovinama. No, marcipan je izuzetno lako napraviti kod kuće: potrebno je samo desetak minuta i tek nekoliko sastojaka. Sve što je potrebno za izradu marcipana je 400 g badema, 400 g šećera u prahu, 2 belanjka i po želji 1 čajna kašika ekstrakta vanilije ili limunovog soka. Marcipan se uobičajeno radi s jednakim delovima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrebite manje šećera u omjeru 1: 2. Bademe je pre svega potrebno kratko blanširati u kipućoj vodi, oguliti im kožicu i dobro posušiti. Zatim ih samleti u blenderu ili u starom mlincu za kavu. Ako je potrebno, postupak mlevenja treba ponoviti još jednom, kako bi se dobili sitno mleveni bademi. Bademe možete premestiti u posudu, dodati im ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomešati sastojke. Sada polako dodajte belanjke meseći smesu sve dok ne postane glatka i konzistencije nalik plastelinu. Što su se sastojci bolje sjedine to će biti lakše izrađivati skulpturice od marcipana ili pak oblogu za tortu. Ovako gotov marcipan možete upotrebiti odmah ili čvrsto zamotati plastičnom folijom, staviti u vakumiranu kesicu i čuvati u frižideru i do 3 meseca. Nakon skladištenja u frižideru svakako zagrejte marcipan na sobnu temperaturu pre upotrebe. Ne preporučuje se smrzavati marcipan, jer ne podnosi dobro takvu obradu.
Želite li od dobivenog marcipana pripremiti slatkiše jednostavno ga raspodelite u malene kuglice, "umočite“ u smesu šećera i kokosa u prahu ili šećera i kakaa u prahu i uživajte! 
Tags: