informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Saveti koji će vam uštedeti vreme u kuhinji

Objavljeno: Saveti u kuhinji

Ne biste verovali koliko male i sitne promene mogu uticati na vreme pripreme obroka i zato pažljivo pročitajte njih dvanaest koje smo za vas pronašli.

 

1.Vikendom pokušajte napraviti jelovnik za celu nedelju pa unapred pripremite, iseckajte i zamrznite povrće koje će vam biti potrebno za obroke. Rasporedite povrće u posudice, stavite im nalepnice (ponedeljak, utorak,…) i spremite ih u zamrzivač ili frižider. Ne biste verovali koliko vremena će vam ovo uštedeti tokom radne nedelje.
2. Unapred pripremite užinu za vaše školarce i rasporedite je po danima da ne gubite vreme ujutro.
3. Kuvajte više hrane, i umesto za jedan ručak skuvajte hranu za dva dana. U tom slučaju birajte jela koja su veoma ukusna kad se podgreju, gulaševi, čorbe,…
4. U špajzu uvek imajte namirnice od kojih možete napraviti brzu večeru kao što su testenina, tunjevina, paradajz umak, krompir,…
5. Umesto riže kojoj je potrebno duže vreme da se skuva koristite orzo testeninu koja je oblikom nalik na riži, a vreme kuvanja je duplo manje.
6. Tražite jela za koja nije potrebno da gulite šargarepu ili krompir, posebno u povrće kada tržnice obiluju mladim i svežim proizvodima.
7. Ako za ručak želite jesti pljeskavice slobodno ih pripremite i oblikujte veče ranije, a sutradan kad se vratite s posla ih jednostavno ispečete na tavi ili roštilju.
8. Ne izbegavajte zamrznuto povrće i uvek ga imajte u zalihama jer će vam u puno slučajeva poslužiti kao prilog uz pileće meso koje se takođe brzo priprema.
9. Napravite lazanje, musaku, čorbice i supe u većim količinama, a ostatke rasporedite u porcije i zamrznite. Onim danima kad ne budete imali vremena za kuvanje jednostavno ih izvadite iz zamrzivača i podgrejte.
10. Ako čistite kuhinju i perete posuđe upredo sa kuvanjem uštedećete vreme na čišćenju i pranju nakon ručka. Tokom kuvanja uvek napunite sudoper vodom, uspite malo deterdženta za suđe i odmah ubacujete sudove koji vam više neće biti potrebni. Na kraju ih samo isperite.
11. Ako ih već nemate, obavezno nabavite kuhinjske makaze za seckanje začinskog bilja, ali i za tranžiranje pileta.
12. Dobra organizacija je jedan od najbitnijih stavki uštede vremena i zato pre nego krenete sa kuvanjem napravite plan, šta prvo ide u rernu, šta se najduže kuva i odakle da počnete. S druge strane, vikendom napravite sedmični plan ishrane i uvrstite sve obroke od doručka pa do večere sa užinama i obavite kupovinu svih potrebnih namirnica.

preuzeto sa sajta: lifepressmagazin 
Tags: