informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Punjene tikvice

Objavljeno: Povrće

Italijanska kuhinja nije samo vrlo regionalizovana, već je i sezonska. Visok prioritet upotrebe svežeg, sezonskog voća i povrća razlikuje italijansku kuhinju od njenih kopija širom sveta.

 
Tikvice preseći napola po dužini, izdubiti sredinu i sitno je iseckati. U tiganju rastopiti puter s kašikom maslinovog ulja. Kad se puter zapeni, dodati luk i lagano pržiti 3-5 minuta, tako da omekša, ali ne promeni boju. Dodati meso tikvica, paradajz, bosiljak, so i biber, pa dinstati uz mešanje 5 minuta. Četkicom namazati unutrašnjost polovina tikvica ostatkom ulja i složiti ih u nauljenu plitku vatrostalnu posudu.
Peći 5-10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Izvaditi tikvice iz rerne i u njih rasporediti pola pripremljene smese. Pokriti naseckanim kaprom i tankim slojem sira. Zatim sipati ostatak smese, a potom naređati i ostatak sira. Vratiti tako pripremljene tikvice u rernu i peći 10-15 minuta, tj. dok na siru ne počnu da se stvaraju mehurići.
Sastojci za 4 porcije:
  • 4 velike tikvice 
  • 250 grama sira
  • 30 grama putera 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 1 manji luk 
  • 4 paradajza 
  • 4 kašike svežeg bosiljka 
  • so i biber 
  • 2 kašike kapra
Tags: