informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Čokolada sa narom, đumbirom i biberom

Objavljeno: ROOT

Potpuno šašava kombinacija! Đumbir i biber peckaju, nar osvežava, semenčice krckaju, a čokolada je i dalje glavna!

Izbor čokolade je na Vama. Mi bi stavila neku sa 75% kakao delova, recimo onu Štarkovu, klot crnu, bez dodataka, a mislimo da bi i Menaž bio odlična osnova.
Količine đumbira i bibera su ključne, a odredićete ih sami, prema ukusu. Dok je čokolada još topla lako je umešati još po malo đumbira ili bibera, pa mere iz donjeg recepta uzmite samo kao okvir. 
I nara može biti potrebno manje ili više, zavisno od toga koliko ste tanko ili debelo razmazali čokoladu, tj. koju površinu treba pokriti. Napominjem i da morate voleti nar, jer ako vas inače nerviraju njegove semenčice, nerviraće vas i u čokoladi. 
Čokolada sa narom, đumbirom i biberom
Sastojci:
100 g kvalitetne crne čokolade
oko 70-80 g očišćenog nara
1 puna kašičica svežeg, struganog đumbira
na vrh kašičice sveže samlevenog bibera 
Postupak:
1. Prvo očistite nar. Oštrim nožem odseći kapicu, tj. dno nara, gde mu je ona čupica, plitko, kao da odstranjujete vrh pomorandže. Na preseku će biti uočljivo gde su narove kriške. Slično kao pomorandža, i nar ima kriške, koje imaju svoju belu opnu. Nju treba pratiti, pa proseći koru spolja i rastvoriti, tj. prelomiti nar po tim kriškama. Sad svaku krišku nad posudom pažljivo okruniti, kao da krunite kukuruz, samo malo nežnije. Tokom krunjenja koru ispravljajte, potiskujte na spolja, čime ćete olakšati razdvajanje zrna i samim tim i njihovo krunjenje.
2. Oguliti i narendati đumbir i samleti biber. U maloj šerpi istopiti čokoladu na pari, ili direktno na ringli na najnižoj temperaturi, uz mešanje. Skinuti sa ringle pa umešati punu kašičicu đumbira i na vrh kašičice bibera. Probati - pa eventualno dodati još đumbira ili bibera, prema ukusu. Treba da se oseti da pecka. Na manji poslužavnik ili neku drugu manju ravnu podlogu staviti parče pek papira, sipati i razmazati otopljenu čokoladu na debljinu od oko pola cm. Posuti narom i ostaviti da se čokolada stegne, pa izlomiti na komadiće. Bolje je lomiti nego seći, da nar ne bi prskao. Mogu se upotrebiti i posudice za led - u čija udubljenja treba prvo staviti malo nara, pa sipati po malo čokolade i ostaviti da se stegne.
Tags: