informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Ukusne supice: 4 recepta

Objavljeno: Povrće

Ovog puta Vam pišemo 4 brza recepta za ukusne, tople i mirisne supice. Taman da se malo ugrejemo s obzirom da nam je ovih dana vreme vrlo promenljivo i često se smenjuju oblaci i sunce. Možda će vam upravo neki recept poslužiti kao lepa inspiracija za naredni ručak ili toplu večeru..

Brza supica sa mlevenim mesom
Sastojci: 1 manji crni luk, 100 g mlevenog mesa, 1 šargarepa, 1 veći paradajz (ili 1 čaša soka od paradajza), 1 češanj belog luka, so, biber u zrnu, kockica za supu, malo seckanog peršuna, testenina za supu.
Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Kad postane staklast dodati mleveno meso i šargarepu iseckanu na kockice, pa sve zajedno kratko dinstati. Sipati 1 l vruće vode, dodati kockicu za supu, 1 češanj belog luka, jedan ceo paradajz, nekoliko zrna bibera i posoliti po ukusu. Kuvati oko 20 minuta dok povrće ne omekša.
Pri kraju kuvanja ispasirati kuvani paradajz i vratiti u supu ili dodati jednu čašu soka od paradajza. Zakuvati testeninu po želji (recimo u obliku pirinča) i posuti sitno seckanim peršunom neposredno pre služenja. 

Čorbica od sočiva sa pančetom
Sastojci: 1 šolja crvene leće (sočiva), 1 crni luk, 50 g pančete, 1 šargarepa, kolutić celera, 1 češanj belog luka, so, biber, seckani peršun 
Priprema:
Sočivo oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi dok ne pripremimo sve ostale sastojke. Koristila sam crveno sočivo koje se vrlo brzo kuva, tako da ne mora dugo stajati potopljeno u vodi. Ukoliko čorbicu spremate od neke druge vrste sočiva, možete ga potopiti ujutru ili čak prethodni večeri da bi se brže skuvalo.
Na malo ulja propržiti kockice pančete da fino zamiriše. Dodati seckani crni luk i kratko propržiti da postane staklast. Dodati zatim šargarepu iseckanu na sitne kockice i ceo češanj belog luka radi fine arome. Sve zajedno malo propržiti a zatim dodati sočivo i sipati oko 1-1,5 l tople vode.
Posoliti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i listić lovora. Kuvati oko 15-20 minuta dok sočivo ne omekša. Ono će se fino raskuvati i zgusnuće čorbicu tako da ne treba dodavati brašno. Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.

Supa sa taranom
Sastojci: 1 l pileće supe (ili supe od kockice), 1 šargarepa, so, biber
Tarana: 2 jaja, 3 kašike brašna, 1 kašika vode, so, biber, malo muskatnog oraščića
Priprema:
U činijicu razbiti dva jajeta, dodati 3 kašike brašna i 1 kašiku vode da se lepše umuti, sve fino sjediniti. Malo posoliti i pobiberiti, po želji dodati i vrlo malo naribanog muskatnog oraščića.
Na malo ulja propržiti sitno seckanu šargarepu, dodati pileću supu ili supu od kockice. Kad provri, u tankom mlazu sipati pripremljenu smesu i po želji promešati da se naprave grudvice. Supu isključiti i ostaviti na toploj ringli još par minuta. Poslužiti uz kriškicu limuna.


Suba od kelerabe i belog mesa
Krem supica za hladne dane, može se napraviti i bez piletine pa će biti ukusna supica od povrća.
Sastojci: 1 veća keleraba (ili dve manje), 1 crni luk, 2 krompira, 1 manje belo meso od pileta, so, biber, 1-2 kašika brašna, seckani peršun, malo mleka po želji
Priprema: 
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodati kockice piletine i propržiti da zarumeni. Kelerabu oljuštiti i iseći na manje kockice, krompir takođe iseckati i sve zajedno kratko dinstati. Sipati oko 1,5 l vode, začiniti po ukusu i kuvati oko 30-tak minuta dok meso i povrće ne omekšaju.
Pri kraju kuvanja razmutiti 1-2 kašike brašna u pola šolje hladne vode i sipati u supu. Kuvati još par minuta i poslužiti toplo. Može se sipati i malo mleka ako neko voli, a pre serviranja posuti seckanim peršunom.   

Preuzeto sa sajta: kuhinjica-mignone.blogspot.com
Tags: