informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Low Carb mafini bez brašna

Objavljeno: Mafini

Večni problem: Šta da jedem na poslu i u školi? Najčešće pominjan izgovor za konzumaciju Fast Food-a je staro dobro nemanje vremena. 

Prava istina je: uz dobru organizaciju nabavki, friza, frižidera i jedva nešto vremena – fast food uopšte ne mora da se nađe na meniju. Bar ne svakoga dana, što je takođe dovoljno za početak.
I zdrava hrana može da bude pravi pravcati fast food.
Low Carb Mafini (ili mafini sa malo ugljenih hidrata) su idealni u smislu da nije potrebno nošenje dosadnih plastičnih posuda u tašni. Dovoljna je folija i kesa, a ta dva mogu da se bace, bez griže savesti. Mogu da se jedu bilo gde i to priborom koji je uvek na raspolaganju: prstima. I sadrže sve: proteine, masti, razumnu količinu ugljenih hidrata i vlakna iz povrća.
Alat bez koga bi život bio teži je silikonska forma za mafine.
Verujte mi da uopšte ne dolazi u obzir da podmazujete metalne plehove i kalupove. Podmazivanje, teško vađenje, ribanje. Čisto gubljenje vremena! Silikonski kalupi su izašli iz raja, u punom smislu tih reči!
Isto važi i za standardne plehove kada nešto pečete. Nikada nemojte da pečete ni bez papira za pečenje! I ribanje pleha žicom je gubljenje vremena!
Mafine pravite u tri koraka.
(1) Napravite osnovu za mafine koja je uvek ista, za uobičajeni pleh za mafine i projice sa 12 otvora:
  • 2 cela jaja
  • Velika kocka sira (veličine kao veća jabuka)
  • Malo belog bibera 
  • Malo belog luka (obavezno!)
  • Peršun
  • Sve ostale travkice su lični izbor i zavise od kombinacija koje odaberete u narednim koracima
(2) U to ubacite neko povrće
  • 1 veci brokoli, skuvan i izgnječen ILI
  • 1 veći karfiol, skuvan i izgnječen ILI
  • 1 srednji kelj, skuvan ceo pa iseckan naknadno (tako je brže) ILI
  • 1 mali brokoli i mali kafiol ILI
  • 2 manje, krupnije rendane tikvice (sa korom!) ILI
  • 1 paket sitno seckanih i prethodno blanširanih šampinjona ili bukovača ILI
  • Koju god mešavinu gore navedenog povrća ubacite, biće dobra 

Saveti:

Kada kuvate karfiol, čekajte da prvo provri voda. Ubacite krupno narezan karfiol i koren brokolija (krupno seckan). Ovo se kuva dok umereno ne omekša, što je oko 10 minuta. Cvetići brokolija se dodaju na kraju i kuvaju oko 3 minuta. Skuvano, prelite hladnom vodom. Sve se kasnije lepo izgnječi viljuškom. Nema nikave potrebe za prethodnim rendanjem, seckanjem i slično. I tu se štedi vreme.
(3) Na kraju ide meso koje je opciono
  • Sitno seckana i propržena piletina ili juneće šnicle
  • Komadi proprženog lososa ili svež dimljeni losos sitno seckan
  • Mleveno meso (prethodno proprženo sa ili bez luka)
Samo izmešajte odabrane sastojke varjačom redom: 1, 2 i na kraju 3.
Budite kreativni!
  • Zamenite sir mešavinom sira i kačkavalja.
  • Ubacite par listića domaće goveđe pršute, sitno seckane.
  • Dodajte sitno seckanu svežu crvenu papriku.
  • Praziluk.
  • Kisele krastavce.
I najbolji parfemi su dosadni ako ih njuškate svaki dan. Kako vam se ne bi smučili i mafini od povrća,  menjate nešto u načinu pripreme.

Rerna

Silikonski kalup stavite na rešetku od rerne (radi kasnijeg lakšeg transporta) i ne podmazujte. Podelite kašikom masu u 12 kalupa. Ubacite u rernu na nekih 160-180 stepeni i pecite dok mafini ne porumene. Savršeno se ispeku i budu čvrsti. Nije potrebno nikavo brašno!
Ako ipak želite da stavite i malo brašna, moj savet je da ubacite brašno od integralnog pirinča, domaće kukuruzno brašno ili malo heljdinog. I leblebije mlevene u mlinu za kafu su dobar izbor.

Transport van kuće:

Ohlađene mafine poređajte u kolonu, kao valjak, uvite u foliju. Ubacite u torbu ili kesu. I nemojte više da se žalite da ste morali tokom službenog puta da stanete na OMV-u da jedete one njihove bezukusne sendviče.
Par „masnih“ napomena
Ja jesam za jedenje masti ali ne i za bespotrebno davljenje u njima. Kada kažem propržiti, znači staviti malo maslinovog i malo maslaca i sve to obraditi na niskoj temperaturi, u dobro zagrejanom tiganju. Recepti francuske kuhinje često počinju sa mešavinom maslaca i maslinovog ulja i to s razlogom. Ukus je mnogo bolji!
Suncokretovo ulje se ne koristi. Ako ga imate još uvek u kući, učinite sebi uslugu i bacite ga!
Ko ima problem sa ovim opuštenim stavom prema mastima, neka jednostavno:
  1. Doda neki sir sa manje masti, poput Elle i Presidenta
  2. Baci 1 žumance iz ona 2 jaja
  3. Neka meso dinsta na 2 kapi ulja i malo vode
Utiče jako negativno na ukus, a i na to koliko ćete kratko biti siti od ovoga – ali bože moj. Opet je i to bolje od pljeskavice Fast Food-a i sendviča iz obližnje pekare.

preuzeto sa sajta: vitkigurman.
Tags: