informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Čokoladna pita

Objavljeno: Pite
Fini čokoladni kolačići
Sastojci (za kore): 500 g brašna, 200 g maslaca, 100 šećera, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 1 kafena šoljica mleka (75 ml)
Fil: 1 izmrvljena kora, 75-100 ml toplog mleka, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 100 g čokolade + par kašika pekmeza (po želji) 
Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja 
Priprema: Umutiti 200 g maslaca sa 100 g šećera, dodati 1 jaje,  brašno pomešano sa praškom za pecivo i malu šoljicu mleka. Testo podeliti na 3 dela i ispeći kore na poleđini pleha. Kore su veoma prhke i treba paziti da se ne slome. Pleh prethodno namazati sa maslacem i posuti sa malo brašna. Preko testa staviti papir za pečenje i preko papira razviti testo do veličine pleha. Izbockati malo viljuškom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta. Čim malo zarumeni na ivicama, kora je gotova. Pažljivo je skinite sa pleha, podvucite dugačak nož ispod kore i odvojite testo od pleha, a zatim je pustite da polako sklizne na radni sto. Ostavite da se potpuno ohladi. Na isti način napravite i preostale dve kore. 

Jednu koru krupno izmrvite i prelijte šoljicom toplog mleka, dodajte još malo mleka ako je potrebno. Penasto izmešajte maslac i šećer u prahu, dodajte rastopljenu čokoladu i izmrvljenu koru. Ovim filom premažite jednu koru a odgore stavite drugu celu koru. Gornju koru premažite tanko pekmezom po želji i prelijte glazurom od čokolade. Ostavite bar jedan dan da se svi sastojci fino stope i sutradan isecite na štanglice.

Napomena: ukoliko želite da kolačići budu visoki, možete ih napraviti na "sprat" (kao na slici). Pre nego što stavite čokoladnu glazuru, presecite kolač na pola i jednu polovinu stavite preko druge. Prekrijte folijom i odgore rasporedite par težih knjiga i ostavite ih tako da stoje neko vreme. Sutradan možete preliti čokoladnom glazurom i iseći na štanglice... prijatno grickanje:)

preuzeto sa sajta: kuhinjica-mignone
Tags: