informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Lepo ponašanje za stolom

Objavljeno: Bon ton
Poznavanje lepih manira dok jedete u društvu, kod kuće ili u restoranu učiniće da se osećate opušteno i prijatno.
 

KAŠIKA, VILJUŠKA, NOŽ

Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Ukoliko služimo ribu kao predjelo potrebno je postaviti poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož desno, između kašike i noža za glavno jelo. Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci. U tanjir se stavljaju salvete koje su najčešće bele boje. Salvete ne predstavljaju luksuz, već služe da zaštite odeću od fleka i za brisanje ruku i usta posle jela.


NE NAZDRAVLJAJTE PRAZNOM ČAŠOM

Čaše se postavljaju desno od tanjira, po redosledu konzumiranja pića i to sa desna na levo. Prva čaša u nizu je za belo vino i iz nje se pije za vreme predjela ili uz ribu. Ako uz predjelo neko pije pivo, onda se postavlja najpre pivska čaša. Kao druga, najčešće se servira nešto šira čaša za crno vino. Ukoliko završavamo sa nekim slatkim vinom koje se pije uz kolače, onda se na kraju niza postavlja čaša i za ovu namenu. Nikad ne nazdravljamo sa praznim ili polupraznim čašama, niti sa čašama napunjenim sokom ili vodom (nazdravljanje sa čovekom, a ne sa pićem, kako se kaže kod nas nije po bontonu).
 

PONAŠANJE ZA STOLOM

Ponašanje za stolom je jedna od elementarnih lekcija. Za stolom se sedi uspravno, ali ne i ukočeno. Laktove ne držite na stolu jer to nije po bontonu.
 

NE KIDAJTE HLEB ZUBIMA

Hranu sečemo nožem, i to svaki komad posebno. Varivo ili sos se takođe nožem nanose na hleb, pa se onda levom rukom prinose ustima. Umak prikupljate komadom hleba samo kada ste sami, znači nikada u društvu. Kašika, nož i viljuška se nikada ne oblizuju. Meso se seče laganim pokretima noža, a ne pritiskanjem, jer se tada mogu čuti neprijatni zvuci. Nož i viljušku ne smete prebacivati iz ruke u ruku. Hleb ne treba kidati zubima. Preporučuje se da kidate komadić po komadić. Viljuška se drži u levoj ruci i koristi se u svim slučajevima kada nešto treba seći. To su variva, testenine i slična hrana. Krompir, krofne, palačinke, jaja i druga jela jedu se viljuškom, po bontonu.
 

UŽIVAJTE U VINU

Čaša se prihvata desnom rukom na donjem delu. Vino se ne toči do vrha čaše. Ako je gost u trenutku kada je hteo da popije gutljaj nešto upitan, treba da vrati čašu na sto dok ne odgovori. Ako se za vreme jela pije, treba obrisati usne salvetom i odložiti viljušku i nož na tanjir. Nije pristojno piti suviše naglo, a ko ne želi više da pije, ponudu će odbiti lakim pokretom ruke ili povući čašu bliže sebi. Poklapanje čaše rukom nije učtivo. Osoba koja poslužuje vino treba da vodi računa o tome da vina budu pravilno ugrejana. Belo vino treba da je hladno, a crno temperirano. Vino se toči u čaše sa desne strane gosta. Ako se desi da se čaša sa pićem prevrne, stavite malo soli na umrljano mesto.
 

NE GOVORITE PUNIM USTIMA

Sa jelom se počinje kad to učini domaćica, a muškarac čeka da dama prva počne da jede. Supu ne treba ostaviti na dnu tanjira niti tanjir naginajti. Kad se završi sa supom, kašika se ostavlja u tanjiru. Kosti od mesa ne uzimaju se u ruke, izuzev pileće koščice. Meso sa kostima skida se nožem i viljuškom. Komadići mesa koji se odseku kao zalogaj ne smeju biti ni veliki ni mali. Nož se ne ispušta iz ruku jer je neprestano odlaganje noža na tanjir ili menjanje iz ruke u ruku vrlo nespretno i nepristojno. Nikada se ne govori punim ustima. Nož i viljuška se mogu odlagati na tanjir samo radi uzimanja hleba. Treba nastojati da na stolu bude sve što je potrebno i, naravno, pridržavati se pravila lepog ponašanja. Nepristojno je doći na svečanu večeru ili ručak sa kijavicom. Gosti za stolom treba da govore vedro i samo o prijatnim stvarima. Sve što uznemirava, uzrujava, izaziva neraspoloženje - treba izbegavati.                                                                                                                 
 

ZDRAVICA DOMAĆINU

Zdravica treba da bude kratka i jednostavna. Prva zdravica izriče se u zdravlje domaćina. Za vreme zdravice ne poslužuje se jelo. Naravno, učtivo je nazdraviti i domaćici. Onaj ko drži zdravicu ustane i kaže, na primer: „Dižem čašu u zdravlje domaćina..." Ostali gosti ustanu, pružaju čaše, kucaju se s onim kome se nazdravlja, govoreći: „U vaše zdravlje!" Ako je lice kome se nazdravlja daleko, pruža se samo čaša prema njemu i izgovara srdačno: „U vaše zdravlje!"
 

KAKO JESTI PILETINU

Jede se samo priborom, nikako rukama.

NE JEDITE PREBRZO!

Ne bi trebalo jesti suviše brzo. Na tanjir se sipa samo onoliko hrane koliko možete da pojedete.
preuzeto sa sajta: stil-magazin.com


KAKO JESTI RIBU

Riba se jede priborom za ribu ili samo viljuškom ukoliko je servirana očišćena, a ako nije, kosti se odstranjuju nožem uz pomoć viljuške. Riba se jede prednjim zubima, da bi se osetile kosti, a ne preporučuje se da se uz nju jede hleb.

preuzete sa: Stil Magazin

Tags: