informacije i poručivanje: 021-553-594, magichome@magichome.rs

Napravite čokoladu za modeliranje

Objavljeno: Čokolada
Čokolada za modeliranje je pored fondana postala pravi hit za ukrašavanje u poslastičarstvu. Danas predlažemo kako da napravite čokoladu za modeliranje u vašem domu.
 
 
Probajte i oduševićete se jer ukus puno bolji od fondana. Ipak je reč o čokoladi, zar ne?
U ovaj recept idu samo dva sastojka, a to su čokolada i kukuruzni sirup. Pošto kod nas u prodavnicama uglavnom ne može da se nađe kukuruzni sirup možete ga zameniti sa tečnom glukozom. Mi ćemo vam na dnu ovog članka napisati i recept za domaći kukuruzni sirup.
Potrebni sastojci:
  • 340 g čokolade za kuvanje
  • 60 ml  kukuruznog sirupa ili tečne glukoze

Kad budete radili ovu čokoladu imajte na umu da se različite vrste čokolade drugačije ponašaju i vodite se time da bez obzira na tačne mere čokolada može da postane mrvičasta, da se rasipa i da je nikako ne možete umesiti. U tom slučaju potrebno je da dodate još malo kukuruznog sirupa. Isto tako može se desiti da čokolada bude previše mekana i zato sirup dodavajte malo po malo.

Isto tako nikako nemojte previše mesiti čokoladu svega 10-15 sekundi biće sasvim dovoljno.
Čokoladu iseckajte na komadiće i otopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni i ostavite da se malo prohladi pre nego krenete na sledeći korak.

Nakon što se čokolada ohladila dovoljno da je možete dirati prstima dodajte kukuruzni sirup i mešajte da se sjedini. Ne preterujte sa mešanjem.

Dobijenu smesu zatim istresite na masni papir i lagano je istanjite rukama, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Sledećeg dana vaša čokolada je spremna za upotrebu. Biće veoma tvrda ali omekšaćete je tako što ćete je mesiti 10-15 sekundi, a nakon toga je spremna za ukrašavanje.

Da biste napravili belu čokoladu za modeliranje postupak je isti osim što vam je količinski potrebno 340 g čokolade i 80 ml glukoze ili kukuruznog sirupa.
Bela čokolada je sjajna za modeliranje jer u nju možete dodavati i razne boje. Pogledajte video kako da napravite belu čokoladu za modeliranje:


​preuzeto sa sajta: lifepressmagazin.com

Tags: